Ревю на Aston Martin Cygnet 2011-2013

Днес беше интересен ден, попатувах за да се видя със стар приятел, който знае за моето увлечение по автомобилите. Мога смело да кажа, че той е голям почитател на марката и за мен не беше изненада когато ми каза за новата си покупка. Изненадата настъпи когато видях малкият Aston, паркиран редом до камиони и ремаркета в логистичната му база не далеч от Лондон.

 За по-голямата част от купувачите на днешните конвенционални градски автомобили, пускането на новия Aston Martin Cygnet трябва да се нарежда като един от най-слабите през този век. За повечето от тях малките автомобили означават, че те са евтини, а Cygnet нарушава всяко едно правило.

При повече от 30 000 паунда стартова цена на Острова, бебето Астън струва повече от два пъти от Toyota iQ, която е донор на всички основни компоненти – шаси, окачване, трансмисия и двигател.

Срещу допълнително заплащане ще получите боядисване, което е типично за „истински” Aston Martin, също така и превъзходен ръчно изработен интериор.

Cygnet е доста различен от всеки друг Aston Martin. От обща дължина само три метра, това е най-малкият Aston в историята. Това е първият градски автомобил на марката и вероятно най-бавният в съвременната и история постигайки само 170 км максимална скорост. Мъникът дори не е и пъргав, от 0-100 км в час са му нужни цели 11,5 секунди – два пъти по-бавно от всеки друг Aston.


Предполагам, че вече се питате, кому е нужен и защо?

Първо, защото в Aston Martin осъзнават, че много от собствениците на техни коли може би се нуждаят от градски автомобил с нисък разхорд.

Второ, скромните 120 g/km CO2 по някакъв начин компенсират срещу мощните двигатели на Aston и някакси като, че ли добавя един плюс към имиджа на марката. Колата може да се похвали с доста приличен разход от около 5-6 литра на 100 км.

И все пак Toyota или Aston?

Основните компоненти може да са от Toyota, но детайлите в интериора, които придават усещането за лукс са собственост на Aston. Неща като  графиката на инструментите, специалните метални вътрешни дръжки на вратите, алуминиев скоростен лост и още много други, биха накарали и най-капризните да се почувстват уютно.

По пътя, не е изненадващо, че колата е Toyota iQ, ускорението е плавно, дори гумите са със същия размер като на iQ, но за сметка на това джантите са проектирани в собствените студия на Aston.

Четирицилиндровият двигател с 97 к.с. се чувства и звучи енергично до 90-100 км в час. Трансмисия CVT, която може да получите срещу допълнително заплащане дава възможност за лесно потегляне при светофар и в градски условия тя е много по-добра алтернатива от всякакви петстепенни ръчни трансмисии.

Cygnet може да ви повози доста приятно и на магистрала ако е необходимо, макар че това не е неговата сила. Кормилното управление е леко и прецизно, може да се каже, че дори шофирането е приятно.

Но дали всъщност трябва да купите един от тези автомобили зависи от това кой сте. Ако сте богат и сте отворени за концепцията за луксозен малък градски автомобил, който притежава част от списъка с екстри като на супер автомобил от марката, може и да харесате малкия Aston Martin Cygnet.

Само за статистиката, около 400 души, собственици на Aston, са си поръчали Cygnet веднага след обявяването му. Съмнявам се, че мога да видя такъв Aston Martin по пътищата на България, но ако вие забележите такъв, моля изпратете ни снимки.

Aston Martin Cygnet

6

ПОВЕДЕНИЕ НА ПЪТЯ

6.5/10

КОМФОРТ

8.0/10

КАЧЕСТВО

7.0/10

ДИЗАЙН

5.0/10

ИНТЕРИОР

7.5/10

ПРАКТИЧНОСТ

5.0/10

ЦЕНА

3.0/10

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.