Ревю на BMW M4

Ревю на BMW M4 Кабриолет

Няма как да не харесваме кабрилоетите, но има и такива които харесваме повече. Днес ще се позабавляваме за да напишем ревю на BMW M4 кабриолет, познато до скоро като М3.

Кабриолета като цяло винаги е бил слабата брънка в семейството на 3-та серия. Това до някъде нарушава иначе добрата репутация на купето и седанa, като безспорно те са досто сполучливи. Дали тази последна версия ще успее да обърне тенденцията или привържениците на 4-та серия ще продължът да се придържат към по-прецизното управление на купето?

Ревю на BMW M4 Кабриолет, Технически характеристики.

За да възстановят до колкото е възможно повече загубената устойчивост, инженерите на BMW M са добавили около 200 кг допълнително за укрепване на колата. За покривния панел е използвана стомана вместо въглеродни влакна, както при купето и седана. Така теглото на М4-та достига до 1825кг. M4 Convertible обаче е 60 кг по-лек от предишния модел с 4 литров V8 мотор, който според мен е доста добър.

Инженерите на баварците също така е трябвало да орежат малко от настройките на окачването на колата. Това от своя страна означава, че М4 е не само по-тежък, но и вози по-меко от моделите с неподвижен покрив.

Шестстепенната ръчна предавателна кутия е стандартна, двигателя е непроменен; 425 к.с.  ( достигнати при 1850 оборота в минута ) 6-цилиндров, twin-turbo, 3-литров мотор. Тази чудовищна мощност се изпраща назад, чрез М диференциал, типичен за М моделите на BMW.

Какво е усещането при шофиране?

При нормално шофиране има много малко намеци за загуба на твърдост в окачването и допълнително тегло е незабележимо. Автомобилът се движи добре при настройка на окачването Comfort. При свален таван в кабината е доста комфортно дори и при скорост от 100 км в час.  

Ревю на BMW M4

Това, което ни прави впечатление при това ревю на BMW M4 е, че това допълнително тегло леко притъпява представянето на колата по права линия. Няма как да се отрече, че кабриолетът M4 остава бърза кола, но губи част от страховития шокиращ устрем на салона и купето. В действителност, M4 Convertible никога няма да скрие изцяло своята допълнителна маса и намалена твърдост, но това усещане е толкова незначително, че не прави впечатление..

Има ли преки конкуренти?

Кабриолета M4 няма директни съперници; Porsche 911 Carrera 2 Cabriolet е най-близкият. Все пак задните седалки на Porsche-то са далеч по-непригодни.

Може би по-неприятно за M4 Convertible и за собствениците му е вътрешното сравнение с кабриолета 435i. Този модел е с около 30 0000 лв. по-евтин от M4-ката и като се има предвид, че много рядко ще се възползвате от пълния потенциал на колата си, смятам, че 435i би ви служила добре на доста по-ниска цена. 

Нещо друго?

Както и при повечето Кабриолети, така и покривът на М4 може да бъде спуснат в движение. Въпреки това, докато някои автомобили могат да се движат със скорост над 40 км / ч и вие да продължите да работите с покривните механизми, то при нашето ревю на BMW M4, установихме, че покрива може да бъде савален само при скорост под 20 км / ч.

Спецификации

Двигател редови 6 цилиндров, 2979cc, двойно турбо

Максимална мощност 425кс @ 5500rpm

Повече информация и цени на BMW M4 Кабриолет в България можете да видите тук


BMW M4 Кабриолет

8

ПОВЕДЕНИЕ НА ПЪТЯ

9.5/10

КОМФОРТ

8.5/10

КАЧЕСТВО

8.0/10

ДИЗАЙН

9.0/10

ИНТЕРИОР

9.2/10

ПРАКТИЧНОСТ

6.0/10

ЦЕНА

6.0/10

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.