SEAT Tarraco в профил

Ревю на SEAT Tarraco

Новият SEAT Tarraco е може би най-луксозния от всички Сеати правени до момента. Близък роднина или направо първи братовчед на Skoda Codiaq, този автомобил е приятна изненада.

Tarrco се присединява към по-малките си братя SUV в гамата на SEAT, като ги превъзхожда не само с размери, но и с функционалности. След SEAT Alhambra, това е първият 7 местен автомобил произведен от испанците. 

 През последните години SUV-тата с доста бързи темпове изместват минивановете от пазара. Може да се каже, че минивановете вече са на мода толкова, колкото и Crocs с чорапи. Това именно кара почти всички производители да имата в гамата си поне по два ралични по размер SUV. При SEAT те вече са три.

Интериор

Но да се върнем на Tarraco. Автомобила е дълъг 4735мм и е висок 1658мм, но това далеч не е всичко. Tarraco е по-луксозен и при изработката му са използвани по-скъпи материали. Оборудван е с повече нови технологии и предлага доста голямо и комфортно пространство за шофьора и пасажерите. Останах приятно изненадан от материалите използвани в купето, единствено пластмасата в долната част на вратите изглеждаше по-евтина. 

SEAT Tarraco, централна конзола

Всички модели разполагат с дисплей за управление, заместващ аналоговите скоростомери и циферблати, и „плаващ“ сензорен екран със стил на таблет над централната конзола. Както при всеки сензорен екран, това не е най-лесното действие при движение. Неизбежно ще натиснете нещо по погрешка, много е вероятно по-често да прибягвате до бутоните на волана. Някои опции получават и контрол чрез жестове – първи за Seat – и система за гласови команди, управлявана от Amazon Alexa.

Допълнителни екстри

От гледна точка на помощ за шофьора всички Tarraco са оборудвани с асистент за поддържане на лентата на движение, както и със сензори за улавяне на велосипедисти и пешеходци. Срещу допълнително заплащане може да разполагате и с адаптивен круиз контрол, който забавя или увеличава скороста при трафик. На разположение е и система за разпознаване на знаците, както и blind spot сензор. От SEAT определя Tarreco като SUV със спортно поведение, което до някъде има резон, защото той не е мега огромен и шофирането му доставя удоволствие. Ако управлявате тази кола със затворени очи на дали ще намерите разлика със Skoda Codiaq. Сравнен с други 7 местни SUV като Kia Sorento или Nissan X Trail, може да усетите дребни недостатаци в поведението на автомобила, но те се незначителни. Едно е сигурно, при шофирането на този автомобил ще се чувствате точно като в SUV.

С какви мотори се предлага SEAT Tarraco

Имате избор между два бензинови двигателя – 1,5 литра с мощност 148 к.с. и 2,0 литра с мощност от 187 к.с., както и два 2.0-литрови дизела, произвеждащи 148 к.с. Моделите от първо ниво са с предно задвижване с шестстепенна ръчна скоростна кутия, а по-високоспециализираните автомобили получават седемстепенна DSG и 4WD система. Ако правите дълги пътувания и всяка седалка ще е заета, то тогава за предпочитане ще са въртящия момент и икономичността на дизелите. Ако това обаче ще е автомобил за къси разстояния, бензиновите мотори са по-добра опция. Всъщност повечето хора като, че ли ще изберат 1.5 TSI.

Очакваме по-бърз мотор

В крайна сметка ще има и по-бърз FR модел, който също може да получи адаптивно окачване. Очаквайте да бъде нещо подобно на 236 к.с. Kodiaq vRS, който наскоро стана най-бързият седемместен SUV и то не каде да е, а на Nurburgring. Кой знае, новата независима дивизия на SEAT, Cupra, която вече прави силови мотори с 300 + конски сили, може и да се добере до Tarraco рано или късно.

3 реда и 7 места…

Ако погледнем назад, там има много пространство, а панорамния покрив придава още повече простор в купето. Вторият ред седалки се плъзга, създавайки повече място за пътниците от третия ред, които със сигурност ще го оценят като предимство. При седем места и три реда седалки има място за няколко меки чанти. Съвсем друго е когато третия ред седалки е пуснат, тогава обема на багажника е със седемдесе литра повече от братовчеда Skoda.

В заключение можем да кажем, че

SEAT Tarraco е просторен, добре изглеждащ седемместен SUV. Наличието на седем места е бонус, макар и да не се очаква да се натъпчат 2-ма възрастни на третия ред. Вътре и отвън има доста добро ниво на стандартно оборудване. Включително много технологии и прилични материали, което го прави един от най-добрите 7 местни SUV на пазара в момента. В крайна сметка това е водещият модел на марката и знак какво да очакваме за вбъдеще, особено в дизайнерския отдел.

SEAT Tarraco

7.4

ПОВЕДЕНИЕ НА ПЪТЯ

7.0/10

КОМФОРТ

8.0/10

КАЧЕСТВО

8.0/10

ДИЗАЙН

7.0/10

ИНТЕРИОР

7.0/10

ПРАКТИЧНОСТ

9.0/10

ЦЕНА

6.0/10

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.